Skip to content

Zeković: Odbrana i posljednji dani pokazuju karakter odlazeće vlasti

Karakter odlazeće vlade najbolje pokazuje njena “odbrana i posljednji dani”. Bolesna vezanost za funkcije “eksperata i apostola”, najjasnije odslikava prirodu onih koji su na posao došli taksijem, a što je predstavljeno kao vrhunac demokratskog dostignuća.

Od početnog entuzijazma, kada je želja za promjenama mnoge spriječila da vide pozadinu svega, nakon godinu dana prevara, uspjeli su razočarati i one koji nijesu očekivali ništa više od prekida loših praksi bivše vlasti i elementarne političke pristojnosti. SDP, iako je bila opozicija i bivšoj vlasti, nije prihvatila poziv da bude dio sadašnje, već je od samog početka ukazivala na greške, nerijetko i lošu namjeru aktuelne većine. Nažalost, vrijeme je pokazalo da smo bili u pravu.

Danas su odlazećom vladom najrazočaraniji upravo oni koji su je izabrali i podržavali. Promjena lose vlasti, kao suština demokratije, zloupotrebljena je i iskorišćena za pokušaj podvođenja Crne Gore tuđim intersima i povratak u prošlost, dok su zloupotrebe vlasti ne samo nastavljene, već i unaprijeđene.

Umjesto da promjena vlasti obezbijedi smirivanje tenzija, one su nikada izraženije, upravo zbog pokušaja vlade da uruši građanski i sekularni karakter Crne Gore i njenu suštinsku nezavisnost. Potpuno paralisane evropske integracije, pad investicija, rast broja nezaposlenih za 12.000 u trenutku kada EU bilježi najveću zaposlenost u zadnjih ¼ vijeka, pravosudni sistem u VD stanju ili disfunkcionalni rezultat su jednogodišnjeg služenja tuđim interesima.

Nadamo se da će iz svega što nam se dešavalo svi izaći pametniji. Bivša vlast uvidjeti i javno priznati sopstvene greške koje su dovele do ovakve većine, a konstituenti dosadašnje većine priznati stratešku pogrešnost dosadašnjeg djelovanja.

Bojan Zeković

Potpredsjednik SDP