Skip to content

Zeković: Prema saopštenju MO Crna Gora je bez institucija i bezbjednosno obezglavljena

Prema saopštenju  ministarstva odbrane Crna Gora nema niti Skupštinu niti Savjet za odbranu i bezbjednost, pa nijesu ni imali kome dostaviti podatke dobijene iz NATO-a. Pri takvom tumačenju Crna Gora je potpuno obezglavljena i ne može donijeti nijednu važniju odluku po pitanju bezbjednosti iz nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost. Čini li Vam se ministarko da je ovakav pokušaj obmane – slanje poruke o bezbjednosnoj obezglavljenosti države i to sa adrese ministarstva odbrane, ipak previše? I to samo iz razloga da bi Vi pokušali prikriti sopstvene zloupotrebe?

Da bi opravdali sakrivanje podataka od Savjeta za odbranu i bezbjednost koje je Generalštab dobio još 24.02.2022. godine, ministarstvo šalje poruku i unutrašnjoj i vanjskoj javnosti da je Crna Gora bezbjednosno obezglavljena. Donošenjem odluka mimo znanja predsjenika Crne Gore, Skupštine Crne Gore i Vlade Crne Gore, dezavuisali ste Savjet za odbranu i bezbjednost, onemogućili vršenje ustavnih nadležnosti, kompromitovali naše članstvo u NATO kršeći obaveze koje iz njega proističu i ugrozili međunarodni ugled zemlje, a sada da bi pokušali prikriti takvo ponašanje šaljete poruku o obezglavljenosti sopstvene države.

Ministarstvo odbrane, u nejdelikatnijem bezbjednosnom trenutku nakon Drugog svjetskog rata, ima posebnu odgovornost i ne smije postati ministarstvo obmane. Nakon niza zloupotreba koje su prošle bez odgovornosti, posljednja Vas obavezuje na podnošenje ostavke.

Nesporna vrijednosna većina koja postoji u Crnoj Gori i koja je ponovo iskazana povodom Rezolucije povodom vojne agrasije Ruske Federacije na Ukrajnu mora hitno obezbijediti promjene u bezbjednosnom sektoru kako bi građanima garantovali sigurnost, a Crna Gora bezbjednosnu i vanjsku politiku uskladila sa čvrstim EU i NATO opredjeljenjima.

Bojan Zeković

Potpredsjednik SDP