Skip to content

Zeković: Stav o manjinskoj Vladi nakon što inicijator saopšti kakvu Vladu predlaže

Stav u vezi sa formiranjem manjinske Vlade SDP će, kaže potpredsjednik te stranke Bojan Zeković, saopštiti nakon što inicijator formiranja te Vlade saopšti kakvu Vladu predlaže, te koji su njeni ciljevi i prioriteti, prenosi Antena m. 

On kaže da će sadašnja Vlada i formalno izgubiti povjerenje u Skupštini, navodeći da u vezi sa tim postoje uvjeravanja onih od kojih ta većina zavisi.

Zeković kaže da je ova Vlada „služeći se tuđim interesima dovela državu u inistitucionalnu krizu i potpuno paralisala evropske integracije“.

„Način na koji završavaju svoj mandat-bolesna vezanost za funkcije, još više oslikavaju karakter ove Vlade. Zato smo u decembru inicirali izglasavanje nepovjerenja Vladi za koju očekujemo da će za nekoliko dana dobiti većinu u Skupštini“, navodi Zeković i dodaje da „imaju uvjeravanja i dosadašnjih činilaca parlamentarne većine”.

„Prema izjavama onih od kojih zavisi većina imamo uvjeravanja da će Vlada i formalno izgubiti povjerenje u Skupštini i postoji većina za razrješenje predsjednika Skupštine“, naveo je Zeković u izjavi za Antenu M. 

On objašnjava da kada se izglasa nepovjerenje Vladi, shodno Ustavu, postoje dvije mogućnosti navodeći da su izbori jedna mogućnost, što je kaže„uvijek najčistije rješenje“.

U vezi sa tim, ipak, navodi da je problem „nepostojanja do kraja zaokružene infrastukture za izborni proces“.

„Problem, takođe, može predstavljati dokazana spremnost sadašnje Vlade da zloupotrebljava resurse u izbornom procesu“, kaže Zeković.

Navodi da je druga mogućnost, nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi, postizanje većine u vezi sa „manjinskom, tehničkom političkom Vladom“.

„Kada od inicijatora formiranje manjinske Vlade budemo upoznati kakvu Vladu predlažu, šta će biti njeni prioriteti, kako vide struktruru, da li će ona predstavljati otklon od dominantne politike sadašnje Vlade, onda bi mogli da razgovaramo o eventualnoj podršci“, kaže Zeković i naglašava da „SDP neće biti ni dio buduće vlasti ukoliko ne budemo imali čvrste garancije da će ostvarivati programske ciljeve za koje se ta partija zalaže još od devedesetih godina“.