Skip to content

Zeković: Sukobljavanje sa EU kao faza u okretanju ka Rusiji, javno deklarisani cilj DF-a i njihovog gazde

Odluka prosrbijanskih partija i onih koji ih slijede da gaženjem Ustava, suprotno stavu VK i EK pobjegnu od izbora prvi dan je dobila jasan odgovor. Jedinstvena osuda sa svih relevantnih međunarodnih adresa jasna je poruka da bi Vlada formirana gaženjem Ustava bila priznata jedino od svog kreatora u Beogradu.

Sada postaje očigledno da destabilizacija Crne Gore i sukobljavanje sa EU nijesu posljedice na koje pristaju, već njihov osnovni cilj. Sukobljavanje sa EU kao faza u okretanju ka Rusiji, jasno je i javno deklarisani cilj DF-a i njihovog gazde.

SDP pune dvije godine insistira na otvaranju dijaloga kako bi izabrali VDT, sudije Ustavnog suda i članove Sudskog savjeta. Sve vrijeme vlast pod vođstvom DF-a ne želi razgovor sa opozicijom, već, kako je saopštio potpredsjednik Vlade Joković, želi da većinu u Ustavnom sudu “ima sadašnja parlamentarna većina”. Još jednom podsjećamo da je odlučivanjem putem 2/3 glasova unijeto prilikom poslednjih ustavnih promjena prije 10 godina upravo da bi se svakoj opoziciji omogućilo da bude faktor odlučivanja i onemogućilo vlasti da sama bira sudije i tužioce. Porazno je da tadašnja opozicija, sada kada je postala vlast, želi to uskratiti sadašnjoj opoziciji.

SDP i dalje stoji otvoren za dijalog, očekujući da će se među jučerašnjih 41 naći neko ko odbija da bespogovorno slijedi DF u svom destruktivnom naumu. Pozdravljamo poruku iz Evropske unije koja traži “novi poziv za sudije Ustavnog suda koji mora biti valjan i inkluzivan” i izražavamo spremnost da zajedno izaberemo sve nedostajuće sudije Ustavnog suda, VDT, članove Sudskog savjeta. Odbacivanje neustavnog Zakona nije nikakav kompromis, već elementarno racionalan odnos prema pučističkom zakonu bez presedana.

Bojan Zeković

Potpredsjednik SDP